Sivut

torstai 3. joulukuuta 2015

♦Luukku 3♦


Moikka!
Tänään mulla olisi aiheena kisavalmistelut, eli asiat jotka teen aina ennen kisoja. Nyt kun en ole Ressulla vielä kamalasti kisannut ei sellaista rutiinia ole syntynyt ja koska oman ponin kanssa kisoihin lähtemisessä täytyy huomioida niin monta muutakin asiaa kuin ratsastuskouluhevosen kanssa oli meidän ensimmäiset kisat aika jännittämistä ja arpomista. Niistä on jo kuitenkin selvitty ja nyt aionkin jakaa teille mitä me yleensä teemme ennen kisoja ja samassa on myös vinkkejä mitä kannattaa huomioida ennen kisoja.


Kisoja edeltävä päivä:
Kisoja edeltävänä päivänä on paljon tekemistä, sillä aamut on yleensä aikaisia ja niitä halutaan nopeuttaa mahdollisimman paljon. Meilläkin periaatteena on tämä, ja siksi tallilla saattaa helposti vierähtää useampi tunti.

Ensiksikin poni täytyy liikuttaa edellisenä päivänä, ainakin jollain tavalla. Se on aivan hevoskohtaista miten hevonen on parasta liikuttaa ennen kisoja, mutta jos itse ei tiedä miten juuri oman hevosen kohdalla kannattaisi tehdä saa apua varmasti omalta valmentajalta. Me ainakin kyselemme aina apua valmentajaltamme ja suunnittelemmekin koko viikkoa edeltävän viikon liikutus suunnitelman jo hyvissä ajoin.

Jo edeltävänä päivänä me vilkaisemme ponia ja sen siisteyttä, vaikka poni harjataan kuitenkin seuraavana aamuna. Jos ponilla on jotain suuria mutakohtia tai muita vaikeasti puhdistettavia tahroja karvassaan se on helppo pestä edellisenä päivänä. Puhdas hevonen on nopea aamulla vain harjata läpi ja kisoihin lähtemiseen ei mene niin kauaa aikaa.

Varusteiden peseminenkin on hyvä ajatus. Me pesemme Ressun varusteet aina ennen kisoja vaikka ne eivät olisikaan niin likaiset. Tietenkin järki mukana, että jos varusteet on vasta pesty on niitä turha alkaa montaa kertaa pesemään. Siistit varusteet tekevät kuitenkin "huolitellumman" näköisen kuvan ja varusteiden peseminen ennen kisoja kuuluu vaan asiaan.

Aikataulun laatiminen. Seuraavalle aamulle kannattaa laatia aikataulu, jotta on oikeaan aikaan oikeassa paikassa. Me varaamme aina vähän ylimääräistä aikaa joihinkin väleihin ongelmien varalta. Koskaan ei tiedä onko suojat salaperäisesti kadonneet vai onko traileri hevosen mielestä tänään pelottava. On ikävää jättää kisat väliin pelkän huonon aikataulutuksen vuoksi.

Jos tarvitaan paljon tavaraa mukaan kannattaa tehdä lista tarvittavista tavaroista ja pakata jo edellisenä päivänä tavarat joita ei tarvitse enää aamulla. Lista on hyvä apu muistamaan kaikki tarpeellinen.

Kannattaa katsoa myös kisavaatteet aamuksi valmiiksi, jotta kaikki ovat valmiina ja vaatteet voi pestä jos niissä on jotain likoja.


Kilpailu aamuna:
Kilpailu aamut ovat usein todella aikaisia. Meilläkin aikaisin herätys taisi olla jo 03:00. Jos ei ole aamuihminen kannattaa aamuun ja varsinkin heräämiseen varata tarpeeksi aikaa. Kiireinen aamu voi pilata koko päivän.

Usein kilpailijoita jännittää aamulla ja varsinkin ensimmäisiä kisojaan käyvät ratsastajat saattavat voida pahoin vain jännityksen takia. Muistan itse kuinka jännitin kisoja kun aloittelin vasta kisailemista. Aamulla syöminen oli todella hankalaa. Siihen tottuu ajan kanssa, mutta syöminen on aina hyväksi ja ilman aamupalaa ei mielestäni kenelläkään olisi asiaa kisakentälle. Itse tein usein niin että söin aamupalani useassa osassa aamun aikana. Pieni pala leipää tai banaani herätessä, autossa, tallilla ei ole vaikea toteuttaa ja osissa syöminen ei tee pahaa oloa.

Tallille meidän on aina varattava aikaa. Ikinä ei tiedä meneekö sykeröiden tekemisen puolitoista tuntia vai 45 minuuttia. Sykeröt eivät ole pakollisia ainakaan näin seuratasolla, mutta näyttäähän se tietysti aina siistimmältä.

Kisapaikalle lähteminen on suunniteltava tarkoin. Trailerin kanssa liikkuessa on otettava huomioon hitaampi nopeus eli matkassa kestää kauemmin. Yleensä kuljettaja osaa auttaa matkaan kuluvan ajan arvioinnissa.

Verryttelyyn on varattava tarpeeksi aikaa. Tämäkin on hyvin hevoskohtaista miten juuri se sinun hevosesi vertyy. Ressu väsyy verkassa nopeasti. Verkkaamme sitä yleensä noin 15 minuuttia ja sitten radalle. Toiset taas joutuvat verkkaamaan hevosiaan tunnin. Kunhan vain tiedät itse millaisen verryttelyn sinun hevosesi tarvitsee ja osaat varata tarpeeksi aikaa.

 



♥:Jenna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti